Hírek, viták, hozzászólások

megujuloenergia.eu

Re: Hírek, viták, hozzászólások

HozzászólásSzerző: Arrows » 2012.01.11. 14:22

Zöldenergia és labdarúgás: amerikai – kínai vegyesházasság

A kínai Yingli Green Energy és az amerikai futballszövetség megállapodást kötött, amelynek értelmében 2014-ig, a következő világbajnokságig, a felnőtt férfi, női és ifjúsági válogatott első számú hivatalos támogatója lesz.

Az elmúlt 10 évben 527% -kal nőtt a napenergia-felhasználás az Egyesült Államokban, ma már 878 MW az összteljesítménye az amerikai naperőműveknek. „A foci a legnépszerűbb sport a világon, és egyre nagyobb elismertségnek örvendenek az amerikai csapatok is – nyilatkozta Robert Petrina, a Yingli America igazgatója – úgy gondoljuk, hogy ez az együttműködés ideális eszköze a napenergia fontosságának tudatosítására az egész országban.

A Yingli célkitűzése, hogy 2011-re lefedje az amerikai napenergia-piac 15 százalékát. Az üzlet mellett filantróp kezdeményezésben együttműködik a labdarúgó-szövetséggel: napenergiával kívánják ellátni a hátrányos helyzetű területeken működő helyi sportközpontokat.
Arrows
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 19
Csatlakozott: 2010.05.30. 17:27

Re: Hírek, viták, hozzászólások

HozzászólásSzerző: Arrows » 2012.06.26. 14:47

Válasszuk le az internetet a szénről

A Greenpeace új tanulmánya tizennégy vezető számítástechnikai céget osztályoz energiahasználatuk alapján. Az Apple, az Amazon és a Microsoft piszkos energiával üzemeltetik adatközpontjaikat.
A Greenpeace legújabb jelentése rámutat arra, hogy a számítástechnikai ipar az egyre növekvő energiaigényeit piszkos energiaforrásokból, szén- és atomerőművek áramával látja el. A „Clean Our Cloud” (magyarul „Maszatos adatok”) című jelentésből az is kiderül, hogy a Yahoo!, a Google és a Facebook mellett mely nagy informatikai vállalatok kötelezték már el magukat a tiszta energiaforrások mellett.
Ha az IT szektort egy országnak vennénk, akkor az összes üvegház-gáz kibocsátásával a világ ötödik legnagyobb szennyező államának felelne meg. A szektor kibocsátásai ráadásul rohamosan növekednek. Az adatközpontok globális áramszükséglete 2012 első negyedévében már 19 százalékkal emelkedtek, annak ellenére, hogy a globális energiaszükséglet gyakorlatilag változatlan volt az utóbbi három évben.
Stoll Barbara, a Greenpeace klíma és energia kampányfelelőse szerint: „A felhasználók világszerte az úgynevezett számítási felhőkben tárolják zenéiket, fényképeiket – és szeretnék tudni, hogy azt tiszta energia működteti-e. Ezek a nyereséges és roppant innovatív vállalatok, mint az Apple, a Microsoft vagy az Amazon az óriási adatközpontjaikat mégis szénenergiával működtetik, és úgy tesznek, mintha vásárlóikat ez nem érdekelné. Hát nincs igazuk.”
A felhasználók számának és információéhségének növekedése miatt az IT vállalatok egyre több és nagyobb adatközpontot létesítenek. Némelyikük akkora, hogy még az űrből is jól látható; egy-egy adatközpont energiafogyasztása akár 250.000 európai háztartáséval is felérhet. A cégek azonban csúcstechnológiájú rendszereik ellátására a hasonlóan innovatív megújulók helyett gyakran a régi, szennyező erőforrásokat választják.
A Google, a Yahoo! és a Facebook az elsők között ismerték fel a megújuló energiában és az energiahatékonyságban rejlő óriási lehetőségeket. Ezek a cégek folyamatosan állnak át a tiszta energia használatára és lobbierejüket is bevetik áramszolgáltatóknál és a kormányoknál a megújuló energiák térnyerésének érdekében. Az IT szektor nagyobb része azonban eddig nem volt hajlandó követni az úttörőket.

A Greenpeace a következőkre szólítja fel az IT szektor szereplőit:• Kötelezzék el a megújuló energiaforrások mellett. Az új adatközpontjaikat olyan helyszínre kell telepíteniük, ahol megújuló energiára alapozhatják működésüket.
• Biztosítsanak teljes átláthatóságot az energiafelhasználásukkal és a szén-dioxid-lábnyomukkal kapcsolatban.
• A politikában is támogatniuk kell a megújuló energiaforrásokra vonatkozó jogszabályokat, nemzetközi és nemzeti szinten is. Emellett nyomást kell gyakorolniuk a saját áramszolgáltatóikra, hogy azok a piszkos energiák helyett a megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság felé mozduljanak.
• Tegyék zöldebbé a termékeiket. Gondoskodniuk kell arról, hogy a beszállítóik és a gyártóik hasonló üzletpolitikát alkalmazzanak, illetve előnyben kell részesíteniük a környezetbarát beszállítókat.
A tanulmány publikálásával párhuzamosan a Greenpeace globálisan kampányt kezdett az IT szektor megújuló energiákra való átállásáért.
A kampány petícióját itt lehet aláírni: maszatosadatok.hu/peticio
Arrows
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 19
Csatlakozott: 2010.05.30. 17:27

Előző

Vissza: Megújuló energia fórum

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron